• ZwaluwenUtrecht1911: met slimmer gebruik grond veel meer Utrechters laten sporten

 • Met slimmer gebruik van de grond op het bestaande complex meer Utrechters laten sporten. Die ambitie - neergelegd in de Visie Sportpark 2.0 - presenteerde Omniclub ZwaluwenUtrecht1911 dinsdagmiddag in het eigen clubhuis aan wethouder Maarten van Ooijen (Sport). De wethouder was duidelijk onder de indruk en zegde toe de handschoen te zullen oppakken. "De bal ligt nu bij de gemeente en wij gaan nu de volgende zet doen."

  De overhandiging van het rapport was het slotstuk van maandenlang werk door een werkgroep waarin alle geledingen van de club vertegenwoordigd waren. In de visie beschrijven de samenstellers een aantal scenario's die antwoord kunnen bieden op de vele uitdagingen die voor ons liggen. Scenario's waarmee we perspectieven schetsen om het fundament te leggen voor de volgende 100 jaar Zwaluwen Utrecht 1911 aan de Grebbeberglaan.

  De wethouder stak zijn enthousiasme dinsdagmiddag niet onder stoelen of banken. "Vlak voor Corona tijdens de viering van 10 jaar hockey heb ik de vereniging gevraagd om hun plannen op papier te zetten. Dat hebben jullie op een indrukwekkende wijze gedaan, samen met de buren. Daar ben ik Zwaluwen dankbaar voor. Want dat er iets moet gebeuren is duidelijk. De bal ligt nu bij de gemeente en wij gaan nu de volgende zet doen."

  Tijdens de presentatie van de Visie vertelde OMNI-voorzitter Michel van Wanrooij dat ZwaluwenUtrecht1911 een sportvereniging is die ook in de toekomst een afspiegeling wil blijven vormen van de omliggende wijken: Kanaleneiland, Oog in Al en Rivierenwijk. Van Wanrooij: “Daar zijn we trots op en dat willen we behouden en versterken.” Alleen, zo maakte Van Wanrooij duidelijk, hebben de diverse afdelingen - voetbal, hockey en tennis - te maken met lange wachtlijsten. Met de bouw van de nieuwe wijken Merwedekanaalzone, Beurskwartier en Stationsgebied (34.000 inwoners) zullen deze naar verwachting alleen maar toenemen.”

  Maatschappelijk relevant

  “We hebben de wil en de verantwoordelijkheid om in maatschappelijke zin relevant te zijn voor de omgeving. Eerder gedane prognoses voor de capaciteitsbehoefte voor sportvelden schieten duidelijk tekort. Ze houden geen rekening met het feit dat de groei in de stad voor een groot gedeelte naast Sportpark Welgelegen plaatsvindt​. Wij denken graag constructief mee in oplossingen en scenario’s.”

  Om wél aan die behoefte te voldoen, schetst de club een aantal mogelijkheden om de huidige ruimte van het sportpark beter te benutten. Dat moet uiteindelijk leiden tot drie nieuwe sportvelden, naast de huidige vijf. Zo zou de centraal gelegen multifunctionele accommodatie Nieuw Welgelegen - die nu voetbal- en hockeyvelden scheidt - in de toekomst kunnen dienen als clubhuis. Op de plek van het huidige clubhuis ontstaat dan ruimte voor een extra veld. Ook aan de zijde van de hockeyclub ontstaat ruimte voor extra velden.

  Natuurlijke verbinding

  Artist’s impressions voor ‘Sportpark 2.0’ ontworpen door Urban Space Studio Architects & planners van bestuurslid junioren Amar Baghdadi laten zien hoe de nieuwe velden straks zelfs op het dak van een nieuw te bouwen parkeergarage (Smart Mobility Hub) zouden kunnen komen. Ook krijgt het vernieuwde terrein een meer parkachtig aanzien, waardoor het een natuurlijke verbinding vormt met het Utrechtse stadscentrum. Baghdadi, zelf wijkbewoner: “Het is mijn droom om Kanaleneiland meer onderdeel uit te laten maken van de stad.”

  Kijk hier voor een animatie van het nieuwe park. 

  Omni sportvereniging ZwaluwenUtrecht1911 roept de gemeente Utrecht op tot commitment en actie. Van Wanrooij: “We weten dat gebiedsontwikkelings- en herstructureringsprocessen complex zijn en forse doorlooptijden kennen van initiatief tot realisatie. Daarom is het moment om het ijzer te smeden daar: het vuur is heet, er mag niet worden gedraald.” 

  Klik hier voor het hele rapport