• Wordt Zwaluwen-talent Kayra (11) de nieuwe Lieke Martens?

 • Kayra Özmuk (11) voetbalt pas twee jaar in clubverband, maar is nu al ontdekt door de KNVB. Aangezien ze is uitgenodigd voor de selectietrainingen van de KNVB leek het ons een goed moment om dit toptalent van de Zwaluwen te interviewen.

  Wanneer ben je begonnen met voetbal?

  “Op mijn negende deed ik mee aan een schoolvoetbaltoernooi. Ik voetbalde al wel heel veel met mijn drie oudere broers, en de jongens uit de buurt zeiden dan tegen hen: zó, dat zusje van jou, die kan er wel wat van. Daarna ben ik op voetbal gegaan.”

  Je speelt nu in de selectie van Jongens onder 12. Waarom is dat?

  “Er zijn ook meisjesteams van mijn leeftijd, maar daar kreeg ik te weinig uitdaging. Bij meisjesteams worden meer grapjes gemaakt, jongensteams zijn vaak wat serieuzer, daar houd ik wel van. Aanvankelijk mocht ik alleen met de jongens meetrainen, maar later bleek dat ik ook goed kon meekomen in de wedstrijden. Bij de KNVB - waar ik nu een keer in de twee weken mag meetrainen - zeggen ze ook dat het beter voor me is wat meer uitdaging te zoeken. Hoewel jongens van mijn leeftijd fysiek meestal wel sterker zijn, kan ik ze qua snelheid nog makkelijk bijbenen. Later wordt dat vast lastiger, maar nu gaat het nog.”

  Wordt Zwaluwen-talent Kayra (11) de nieuwe Lieke Martens?

  Wat is je positie op het veld?

  “Bij de meiden was ik spits, en nu mid midden. We spelen nog met acht tegen acht, dus ik kan in principe ook naar voren en achteren op het veld.”

  Hoe vinden jongens van jouw leeftijd het om tegen een meisje te moeten spelen?

  “In een wedstrijd houden ze er gelukkig geen rekening mee, vooral niet als ze doorkrijgen dat ik lekker kan voetballen. Maar als ik ze heb gepasseerd merk ik soms wel eens dat ze de volgende keer het duel iets steviger aangaan. Dan willen ze het niet op zich laten zitten.” Lacht: “Af en toe heb ik daar behoorlijke blauwe plekken van.”

  Wat is je ambitie?

  “Het Nederlands Elftal lijkt me geweldig, maar als dat niet lukt, wil ik hoe dan ook iets met sport gaan doen. Bijvoorbeeld gymleraar. School gaat wel voor hoor, maar ik hoop het te kunnen combineren. Daarom kijken we nu naar een middelbare school waar je als sporter wat extra vrijheid krijgt, bijvoorbeeld het Leidsche Rijn College.”

  Hoe vinden je ouders wat je doet?

  “Die zijn heel trots op me. Mijn vader gaat altijd met me mee naar de KNVB-selectietrainingen en mijn moeder gaat vaak mee naar de wedstrijden.”

  Heb je een voorbeeld bij de Oranje Leeuwinnen?

  “Lieke Martens en Shanice van de Sanden. Lieke vanwege haar trucjes en Shanice om haar snelheid. Tijdens het WK heb ik alle wedstrijden van het Nederlands Elftal gezien. Sinds het zo goed gaat met de Leeuwinnen gaan steeds meer meisjes op voetbal en dat is natuurlijk heel leuk.”